Wilt u van levensstijl veranderen, uw voedingspatroon aanpassen of gezonder gaan leven? Met een gezond voedzaam eetschema kunt u dit bereiken. Een koolhydraatarm dieet heeft voor vele mensen een positief effect op hun levensstijl. Bewuster gaan eten zorgt naast een beter figuur vaak ook voor een betere mindset. Dus niet alleen wanneer je er een paar kilo’s af wilt is een koolhydraatarm dieet een aanrader, ook voor je algehele gezond is het beter om te minderen in producten met veel koolhydraten.

Waarom koolhydraatarm?

Zijn koolhydraten per definitie slecht? Dat is een vraag die niet met een volmonding ja te beantwoorden is. Er bestaan nog altijd producten die naast koolhydraten goede bouwstoffen bevatten. Denk aan veel soorten groenten. Maar de boosdoeners zijn suikers. Deze koolhydraten hebben een slechte invloed op de algehele gezondheid. Wanneer men te veel suikers binnen krijgt slaat dit je lichaam deze overtollige suikers om in vet. Ook de combinatie van suiker en vet is een mismatch die zorgt voor overtollige kilo’s. Deze koolhydraten kan men het best vermijden bij een gezond eetschema. Daarnaast hebben koolhydraten ook een verslavende werking. Het is daarom goed om te weten wanneer men gaat minderen dat je heuse afkickverschijnselen kunt gaan waarnemen. Hoofdpijn en prikkelbaarheid zijn twee kenmerkende symptomen waar men last van kan krijgen.

Koolhydraatarme producten

Wat zijn dan precies producten die weinig tot geen koolhydraten bevatten en hierdoor dus koolhydraatarm genoemd worden?

Vlees en vis
De meeste soorten vlees, kip en vis bevatten geen koolhydraten. Lam en rundvlees nog steeds weinig maar let hier bij aanschaf op of hier geen bewerkte stoffen bijzitten wat de houdbaarheid stimuleert. Deze stoffen zijn vaak suikers.

Groenten
Groenten zijn een typisch voorbeeld van koolhydraatrijke producten, maar deze bevatten daarnaast nog andere goede eigenschappen. Kies dan voor de groenten met relatief weinig koolhydraten. Een aantal groenten met weinig koolhydraten zijn: rauwkost, andijvie, zuurkool, wortel, bloemkool, knoflook, prei, radijs, witte kool en witlof.

Ei
Eieren zijn koolhydraatarm en dienen ideaal voor een koolhydraatarm ontbijt. Let wel op dat de eidooier veel vet bevat. Voor een koolhydraatarm dieet zijn eieren ideaal maar wil je effectief afvallen zijn ze niet dagelijks aan te bevelen vanwege het vetgehalte.

Deegwaren
Deegwaren zoals brood en pasta zitten boordevol koolhydraten en zijn hierdoor dus niet aan te bevelen. Echter zijn er speciale koolhydraatarme broden of pasta’s te verkrijgen.

Frisdrank
Frisdranken zitten boordevol suikers, toch zijn er lekkere alternatieven. Frisdrankmerken verkopen caloriearme alternatieven.

Merken
Ook zijn er speciale merken die koolhydraatarme producten verkopen om het zo makkelijk mogelijk te maken. Hier vindt je zelfs koolhydraatarm snoep.

Een koolhydraatarm dieet vraagt enige kennis en studie. Maar wanneer dit eetpatroon voor jou werkt ben je er zo in thuis. Gezonde voeding is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Wanneer je kamp met ernstig overgewicht op medische problemen is het altijd wel aan te raden eerst je huisarts te informeren wanneer je plots van eetpatroon verandert. Een koolhydraatarm dieet is eenvoudig om te starten. Je kunt in een keer helemaal omslaan, of rustig beginnen met een maaltijd per dag